Москва обяви, че ще има много сериозни последствияУбитите и ранените

...
 Москва обяви, че ще има много сериозни последствияУбитите и ранените
Коментари Харесай

Украйна атакува руски бази с US ракети ATACMS

 
Москва разгласи, че ще има доста съществени последици
Убитите и ранените са десетки

Белият Дом удостовери за доставката на далекобойните арсенали

Украйна употребява за пръв път предоставени от Съединени американски щати далекобойни ракети ATACMS за удари по съветски военни летища в Луганск и Бердянск, съобщи Ройтерс. По-късно Володимир Зеленски и Белият дом публично потвърдиха за даването на ракетите на Украйна.

“Вярваме, че ATACMS ще обезпечат забележителен подтик на бойните качества на Украйна, без да рискуват нашата военна сигурност ”, сподели в изказване прессекретарката на Белия Дом Ейдриън Уотсън. По нейните думи те са “способни да работят в радиус до 165 км ” и са предадени като част от “продължаващата американска поддръжка за Украйна ”.

“Искам особено да благодаря на Съединени американски щати. Нашите договорености с президента Байдън се извършват доста тъкмо - ATACMS се потвърдиха ”, разяснява от своя страна Зеленски.

Украинските военни след това оповестиха, че са унищожени девет съветски вертолета и склад за муниции. Повредени са пистите на летищата, а убитите и ранените са десетки.

Според “Ню Йорк Таймс ” Съединени американски щати са трансферирали към 20 ракети, като преди този момент са получили заричане от Киев да не ги употребява против цели на съветска територия. Това се дължи на опасенията на американски публични лица, че сходна стъпка ще докара до секване на алената линия с Русия.

“Решението на Белия дом да изпрати на украинците далекобойни ракети е доста груба неточност. Последиците от тази стъпка, която беше съзнателно скривана от обществеността, ще бъдат от най-сериозно естество. Вашингтон поддържа методично курс към цялостно спиране на двустранните връзки ”, разяснява съветският дипломат в Съединени американски щати Анатолий Антонов.

По неговите думи Москва неведнъж е предупреждавала администрацията на Байдън да не подхваща такава стъпка, само че Вашингтон продължава да упорства за директен конфликт с Русия.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР